Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Citytrip Oslo

Citytrip Oslo

 

Citytrip Oslo. Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. In 2012 bezocht ik deze stad. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Oslo ? Lees mijn ervaring.

 

Oslo, een kennismaking

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en ligt in het zuidoosten van het land. De stad telt ruim 650.000 inwoners en is daarmee qua inwonertal iets groter dan Rotterdam. De afstand vanaf Amsterdam naar Oslo is hemelsbreed ruim 900 kilometer en de afstand vanaf Oslo naar de Zweedse hoofdstad Stockholm is hemelsbreed ruim 400 kilometer. De gemiddelde vliegtijd van Schiphol naar Oslo bedraagt ongeveer 1 uur en 30 minuten.

Oslo telt honderden meren en voor de kust liggen tientallen grotere en kleinere eilanden. Het hoogste punt van Oslo is Kirkeberget dat op meer dan 600 meter boven de zeespiegel ligt.

Oslo is wereldwijd bekend vanwege de Nobelprijzen voor de vrede die er jaarlijks worden uitgereikt. Deze worden uitgereikt in het stadhuis van Oslo dat ik ook heb bezocht gedurende mijn citytrip Oslo.

 

Operagebouw van Oslo
Operagebouw van Oslo

 

Bezienswaardigheden Oslo

Oslo kent een aantal fraaie bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn. Hieronder staan er een aantal op een rij.

Stadhuis van Oslo

Koninklijk paleis

Akershus

Vigeland park

Frammuseum

Operagebouw van Oslo

Holmenkollen

Bergen railway

Noors volksmuseum

Oslomarka

 

Stadhuis van Oslo
Stadhuis van Oslo

 

Klimaat Oslo

Oslo heeft een klimaat dat aardig te vergelijken is met dat van Nederland en België alhoewel de gemiddelde temperaturen in de winter en zomer er een stuk lager liggen. De maximum temperatuur in de maanden juni, juli en augustus ligt rond de 20 graden. In december, januari en februari ligt deze rond het vriespunt. De temperatuur kan ’s nachts in de wintermaanden uitkomen tot wel 20 graden onder het vriespunt.

Met de neerslag valt het op zich wel mee in Oslo, met gemiddeld ongeveer 1000 mm per jaar valt er wel een stuk meer neerslag dan in Nederland en België. Elders in Noorwegen kan dit oplopen tot wel 4000 mm per jaar. De meeste neerslag valt in de tweede helft van het jaar. In de wintermaanden valt de neerslag in de vorm van sneeuw.

 

Citytrip Oslo, mijn verslag

In augustus van het jaar 2012 was ik in Oslo. Nadat we eerder al Stockholm en Helsinki hadden bezocht was het nu tijd voor een citytrip Oslo. Deze citytrip was onderdeel van de 15-daagse rondreis naar de Noordkaap die door reisorganisatie Effeweg.nl werd georganiseerd.

Nadat we het hotel in de buurt van Oslo hebben verlaten komen we met de bus in Oslo aan. We parkeren de bus eerst op een plek vanwaar we een mooi uitzicht hebben op de stad. Een gebouw dat er meteen tussenuit springt is het operagebouw van Oslo, een architectonisch hoogstandje. Nadat we hier een aantal foto’s van hebben gemaakt lopen we richting het Akershus, ook dit is een mooi gebouw maar duidelijk een flink aantal jaren eerder gebouwd dan het operagebouw.

 

De haven van Oslo met op de achtergrond het stadhuis
De haven van Oslo met op de achtergrond het stadhuis

 

We rijden met de bus naar het stadhuis van Oslo waar we voor de deur uitstappen. Eenmaal binnengekomen krijgen we een rondleiding. Het stadhuis heeft van binnen een fraai interieur met mooie muurschilderingen en een schitterend plafond. Nadat we een aantal ruimtes in het stadhuis hebben bezocht komen we in een gang waar allerlei fraaie attributen in een etalage staan die zijn gedoneerd door andere landen zoals bijvoorbeeld Thailand en Sri Lanka. Na ongeveer een half uur in het stadhuis te hebben rondgekeken verlaten we het gebouw weer.

Nadat we eerst nog met de bus langs verschillende ambassades te zijn gereden (waaronder de Nederlandse) bezoeken we het Vigeland Park. Dit imposante beeldenpark herbergt vele sculpturen van naakte personen, het is het levenswerk van de bekende beeldhouwer Gustav Vigeland en is één van de grootste toeristische attracties van Noorwegen. Nadat we er bijna een uur hebben rondgekeken en vele foto’s hebben gemaakt verlaten we dit indrukwekkende beeldenpark weer.

 

Het beeldenpark van Gustav Vigeland
Het beeldenpark van Gustav Vigeland

 

We zetten koers richting de binnenstad van Oslo waar we als eerste het Koninklijk paleis van Oslo bezoeken. Een mooi gebouw waar op het moment dat we er zijn de wisseling van de wacht word gehouden. Een indrukwekkende ceremonie waar veel toeristen op afkomen. Nadat we deze ceremonie volledig hebben gezien krijgen we nog ruim de tijd om Oslo op eigen gelegenheid te bezoeken. We lopen door de stad met zijn fraaie gebouwen en drinken wat op een terras waarna we richting de haven van Oslo lopen. Eenmaal bij de haven aangekomen genieten we nog een keer van het mooie uitzicht over de stad en lopen dan langzaam weer richting het stadhuis waar we hebben afgesproken om vervolgens weer richting ons hotel te rijden. Hiermee komt helaas de citytrip Oslo ten einde.

 

Conclusie van de Citytrip Oslo

Mijn conclusie van de Citytrip Oslo is dat ik het een mooie stad vond met mooie bezienswaardigheden. Ik heb tijdens mijn citytrip o.a. het Koninklijk paleis, het Vigeland park en het stadhuis van Oslo bezocht.

De Noren zijn over het algemeen vriendelijke mensen en spreken perfect Engels. Wel vind ik dat Oslo nogal duur is. Ik kan een citytrip Oslo aanraden bij mensen die graag een stedentrip maken.

 

Oslo

 

Vragen en opmerkingen

Ben je van plan om Oslo een keer te bezoeken en heb je nog vragen. Laat dan hieronder een bericht achter en ik zal deze zo snel mogelijk beantwoorden.

 

Reacties

Laat een reactie achter