Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

In 2015 naar Amerika ? Misschien is het beter om een jaartje te wachten

In 2015 naar Amerika

 

In 2015 naar Amerika ? Misschien is het beter om een jaartje te wachten met een vakantie naar Amerika. Lees snel verder waarom.

 

De sterke Dollar is de oorzaak

Misschien heb je het al gemerkt, de Amerikaanse Dollar is sinds mei 2014 enorm in waarde gestegen ten opzichte van andere valuta waaronder de Euro en dit heeft grote gevolgen voor toeristen die Amerika willen bezoeken en dus ook voor het toerisme in Amerika.

Ben je van plan om dit jaar Amerika te bezoeken voor bijvoorbeeld een stedentrip, een individuele of georganiseerde groepsrondreis dan zul je een stuk duurder uit zijn dan dat je bijvoorbeeld vorig jaar in de zomer was gegaan.

De Amerikaanse Dollar is sinds mei 2014 ruim 20% in waarde gestegen ten opzichte van de Euro. Dit betekent dus dat je minder dollars krijgt voor je Euro’s.

Kreeg je in mei 2014 voor 100 Euro nog bijna 140 Dollar terug, vandaag de dag (13 april 2015) krijg je voor diezelfde 100 Euro nog een krappe 105 Dollar terug.

Klik hier om te zien wat de huidige EURO/DOLLAR koers is.

 

Hoe komt dat vraag je je af ?

De opmars van de Dollar komt doordat de Amerikaanse economie het afgelopen jaar flink in de lift heeft gezeten. Waar wij in Europa nog steeds worstelen met onze economie groeit de Amerikaanse economie met meerdere procenten per jaar terwijl de Europese economie er op jaarbasis slechts enkele tienden van een procent er op vooruit is gegaan.

Zo is het werkloosheidspercentage vandaag de dag in Amerika 5,5% terwijl die in Europa nog op meer dan 10% ligt. Doorgaans word op elke eerste vrijdag van de maand in Amerika het werkloosheidspercentage bekendgemaakt en elke keer als het werkloosheidspercentage lager word dan verliest de Euro meer waarde ten opzichte van de Dollar wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een daling van 20% van de Euro ten opzichte van de Dollar in minder dan een jaar tijd.

Al met al betekent dit dus dat je meer geld kwijt bent voor bijvoorbeeld een hotelovernachting, autohuur, eten etc.

Hieronder zie je een afbeelding van de opmars van de Dollar ten opzichte van de Euro. De Euro stond nog nooit zo laag ten opzichte van de Dollar in meer dan 10 jaar tijd.

EURUSD

 

Olieprijs

Een kleine meevaller is de relatief lage olieprijs. Die is in minder dan een jaar tijd meer dan gehalveerd. Hierdoor worden vliegtickets naar Amerika iets goedkoper waardoor je hier wel wat op kunt besparen.

Echter zal de prijs van een vliegticket waarschijnlijk pas na de zomer van 2015 goedkoper worden aangezien vliegmaatschappijen hun brandstof voor de komende zomer al hebben ingekocht voor de oude (hoge) olieprijs.

 

Conclusie

Mijn conclusie is dat je beter een jaar kan wachten. Wat de Euro/Dollar koers volgend jaar zomer is is moeilijk te voorspellen. Misschien krijg je dan nog minder terug voor je 100 Euro maar het is ook mogelijk dat de Euro weer wat terug heeft gewonnen ten opzichte van de Dollar.

 

Vragen en opmerkingen

Heb je nog vragen na het lezen van dit blog laat dan hieronder een reactie achter en ik zal deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Reacties

Laat een reactie achter