Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Rondreis Finland? Vind 15 touroperators op Rondreisgids.com

Rondreis Finland

Rondreis Finland – Lees mijn ervaring. Finland, het land met duizenden meren en mooie bezienswaardigheden. In 2012 heb ik een rondreis door Finland gemaakt.

Introductie rondreis Finland

In 2012 heb ik met reisorganisatie Effeweg een rondreis Finland gemaakt. Deze reis was onderdeel van de 15-daagse rondreis Noordkaap waarbij we ook Zweden en Noorwegen hebben bezocht.

Finland is een groot land dat in het westen grenst aan Zweden en in het oosten aan Rusland. In het noorden grenst het aan Noorwegen. Finland heeft een inwonertal van ruim 5.5 miljoen en de hoofdstad van het land heet Helsinki.

Finland telt meer dan 200.000 meren waarvan er zo’n 100.000 een naam hebben gekregen. Ook vind je in Finland vele bossen. Vrijwel ieder Fins gezin bezit een zomerhuis dat in de meeste gevallen aan een meer te vinden is.

Onderaan dit blog vind je vele reisorganisaties die (rond)reizen naar Finland aanbieden.

 

Finland

 

Dag 1

Nadat we een dag eerder in Stockholm op de ferry van Viking Line zijn gestapt komen we al vroeg in de ochtend aan in Turku, de voormalig hoofdstad van Finland.

Voor de kust van Finland liggen vele eilandjes die een prachtig aanzicht geven. Gelukkig zijn we vroeg opgestaan zodat we deze eilandjes kunnen bewonderen. Ook de mooie,grote houten huizen die tussen de bossen aan de kust te zien zijn geven een mooi aanzicht.

Nadat we in de bus zijn gestapt rijden we vanaf Turku meteen door naar de Finse hoofdstad Helsinki. Als eerste bezoeken we in Helsinki het Sibelius monument. Dit fraaie monument uit 1967 staat in het Sibelius park en bestaat uit vele verticale buizen.

 

Sibelius monument
Sibelius monument

 

Na dit monument te hebben bezocht rijden we door naar het Olympisch stadion van Helsinki. Hier werden in 1952 de Olympische Zomerspelen gehouden.

Nationale sportheld van Finland is Paavo Nurmi, deze man won niet minder dan 9 gouden medailles, 3 zilveren medailles en vestigde 22 wereldrecords. Hij heeft dan ook een standbeeld gekregen dat vlakbij het Olympisch stadion te vinden is. Na hier een aantal foto’s van te hebben gemaakt vertrekken we weer.

 

Het Olympisch stadion in Helsinki
Het Olympisch stadion in Helsinki

 

We parkeren de bus in de stad en lopen richting de Rotskerk. Deze kerk is met behulp van van dynamiet uit de rotsen geblazen. We bezoeken de kerk en zien dat de kerk van binnen een fraai interieur heeft. Ook heeft deze kerk in tegenstelling tot de meeste kerken een ronde vorm. De kerk is klein van formaat maar allerminst lelijk te noemen. Als je ooit in Helsinki komt dan zou ik deze kerk zeker bezoeken.

 

De Rotskerk
De Rotskerk

 

Na het bezoek aan de Rotskerk trekken we verder de stad in en bezoeken de kathedraal van Helsinki. Ook dit gebouw is op zijn minst fraai te noemen en het bezoeken ervan is zeker de moeite waard. Deze kathedraal staat op een plein waar nog meer mooie gebouwen staan. Ook is er wat entertainment op het plein te vinden om de toeristen te vermaken.

 

Kathedraal van Helsinki
Kathedraal van Helsinki

 

Hierna krijgen we ruim de tijd om Helsinki op eigen gelegenheid te bezoeken. We lopen wat door de stad, gaan ergens wat eten, kopen een souvenirtje en komen vervolgens terug op de afgesproken plek waarna we vertrekken richting de stad Jyväskylä.

We stoppen in het Finse plaatsje Laukaa bij het Spa hotel Peurunka waar we de rest van de dag in een cottage verblijven. Dit Spa hotel staat midden in de bossen aan een meer. Een prima plek om na een drukke dag van de rondreis Finland bij te komen.

 

Laukaa
Laukaa

 

Dag 2

Op dag 2 van de rondreis Finland rijden we verder richting het noorden waar we een stop maken bij de Finse havenstad Oulu. Dit is de enige grote stad die in het midden en noorden van Finland te vinden is. Het is een mooie stad met houten huizen en een aantal mooie gebouwen.

De temperatuur is 12 graden, dus best frisjes gezien de tijd van het jaar, het is nu 20 augustus. In Nederland heerst nu een hittegolf met temperaturen die oplopen tot boven de 35 graden.

We krijgen ruim de tijd om Oulu op eigen gelegenheid te bezoeken. Ook hier lopen we door de stad, maken een aantal foto’s en video’s en keren dan terug op de afgesproken tijd naar de bus waarna we Oulu weer verlaten.

 

Oulu
Oulu

 

We maken ons op voor een bezoek aan een ijsbreker. We krijgen hier een rondleiding van een Nederlander die wel eens op deze ijsbreker vaart. Een ijsbreker vaart niet zoals een normaal schip, een ijsbreker beweegt als het ware van boven naar beneden waarbij hij elke keer als hij naar beneden gaat het ijs kapot drukt.

Deze ijsbreker heeft als doel om de Botnische Golf ijsvrij te maken om zodoende de schepen een vrije doortocht te geven als die op de Botnische Golf varen gedurende de winter. In de koude wintermaanden vriest de Botnische golf namelijk dicht, niet gek als je weet dat de temperatuur hier kan dalen tot onder de -30 graden. De rondleiding duurt ruim een uur en was zeer interessant.

 

Ijsbreker
ijsbreker

 

Na het bezoek aan de indrukwekkende ijsbreker vertrekken we naar Rovaniemi, dit is de hoofdstad van Lapland. Hier verblijven we de komende nacht. We gaan met z’n allen naar een restaurant voor het diner waarna we de rest van de avond vrij hebben. We verkennen Rovaniemi op eigen gelegenheid maar merken al gauw dat er niet veel te beleven is dus keren we maar terug naar ons hotel.

Ook dit was weer een mooie dag van de rondreis Finland, morgen staat een bezoek aan de kerstman op het programma.

 

Dag 3

Op dag 3 van de rondreis Finland bezoeken we het Arktikum in Rovaniemi. Dit museum laat een goed beeld zien van hoe men vroeger leefde in dit gebied.

Je ziet in dit museum o.a. klederdracht van vroeger en opgezette dieren. Ook is er een bioscoopzaal waar een video word vertoond met vele mooie beelden waaronder het noorderlicht. Na ongeveer 2 uur verlaten we dit boeiend museum.

 

Het Arktikum museum
Het Arktikum museum

 

We vertrekken naar de woonplaats van de Kerstman, Santa Claus Village. Dit is een entertainment park en al jarenlang een belangrijke toeristische trekpleister van Finland. Santa Claus Village ligt precies op de Arctische cirkel. De cirkel loopt door het park en staat ook aangegeven op de grond. Ook zien we op een bord dat de afstand van hier naar Amsterdam 1972 km is.

We besluiten om de Kerstman persoonlijk te ontmoeten, dit kan tegen een vergoeding. Na even in de rij te hebben gestaan mogen we naar binnen. Na een praatje met de de Kerstman te hebben gemaakt en met hem op de foto te zijn geweest verlaten we zijn verblijf weer, ook krijgen we een video van de ontmoeting met de Kerstman mee.

Na het bezoek aan de Kerstman lopen we naar een gedeelte op het park met de naam Santamus. Hier staan o.a. meerdere wigwams en hutjes die laten zien hoe men hier vroeger leefde. Ook bezoeken we nog een souvenirshop voordat we Santa Claus Village verlaten.

 

Santa Claus Village
Santa Claus Village

 

Na Santa Claus Village rijden we door naar het plaatsje Ivalo waar we inchecken in ons hotel genaamd Hotelli Ivalo. Hier gaan we dineren en we verblijven er de komende nacht. Ook dit was weer een geslaagde dag van de rondreis Finland.

 

Dag 4

Op dag 4 van de rondreis Finland bezoeken we het Siida museum in Inari. In dit openluchtmuseum staat de Sami bevolking centraal. Hier vind je wigwams, hutjes, watervalletjes en nog veel meer. Ook hebben ze een overdekt stuk museum met indrukwekkende foto’s en attributen. We verblijven hier ongeveer anderhalf uur waarna we weer de bus in stappen en vervolgens de grens met Noorwegen oversteken. Hiermee komt onze rondreis Finland ten einde.

 

Siida museum
Siida museum

 

Conclusie rondreis Finland

Ik ben in totaal 2 keer in Finland geweest. Eén keer voor een stedentrip Helsinki en één keer voor een rondreis van zuid naar noord. Ik vond het een mooi land met prachtige natuur en leuke steden met mooie bezienswaardigheden.

De Finse bevolking is erg vriendelijk en ze spreken over het algemeen goed Engels. Ook met de prijzen van eten en drinken valt het wel mee, het is over het algemeen iets duurder dan in Nederland maar zeker niet zo duur als bijvoorbeeld in Noorwegen.

Ik kan een rondreis Finland dan ook aanraden voor mensen die van rondreizen houden.

 

Boek je reis

Ben je van plan om een rondreis Finland te boeken ?

Hieronder staan reisorganisaties die (rond)reizen naar Finland aanbieden.

Arke

Baobab

BBI-travel

Cruise Travel

De Jong Intra

Djoser

Effeweg

GaSamen

Kras

Pelikaan reizen

Peter Langhout

Sawadee

SNP Natuurreizen

UwStedentrip

WTC

 

Vragen en opmerkingen

Heb je nog vragen na het lezen van het blog rondreis Finland ? Laat hieronder een bericht achter en ik zal deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Reacties

Laat een reactie achter