Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Rondreis Litouwen – indrukwekkend

Rondreis Litouwen
Vilnius Cathedral

Rondreis Litouwen. Eén van de 3 Baltische Staten die ik in 2014 bezocht. Met o.a. Vilnius op het programma was dit zeker de moeite waard. Lees snel verder.

Litouwen, een introductie

Litouwen vormt met Letland en Estland samen de Baltische Staten. Het is op de kaart gezien de onderste van de 3 landen.

Het ligt ingeklemd tussen Polen in het zuiden, Letland in het noorden, Wit-Rusland in het oosten en Kaliningrad, een Russische exclave in het westen. In het westen grenst het ook aan de Baltische zee.

Het land telt inmiddels ruim 3.5 miljoen inwoners en de hoofdstad met ruim 500.00 inwoners is Vilnius.

 

Vilnius

Na ruim 400 km gereisd te hebben vanaf de Poolse hoofdstad Warschau kwamen we aan in Vilnius bij het Comfort hotel en kon de rondreis Litouwen beginnen.

Na het avondmaal besloten we de stad te gaan verkennen maar omdat we nog niet precies wisten waar de hoogtepunten waren te vinden en omdat het al donker was besloten we terug te gaan naar ons hotel.

Na heerlijk geslapen te hebben in ons hotel met trouwens uitstekende kamers was het tijd voor een stadsrondrit met onze chauffeur en een Duitstalige gids.

Nadat we eerst een kerk hadden bezocht reden we met de bus naar het centrum van Vilnius, Vanaf hier gingen we te voet verder. Vilnius telt 45 kerken/kathedralen en we bezochten gedurende onze tour door de stad een aantal van hen.

De bekendste en tevens het symbool van Vilnius is de Vilnius Cathedral (zie foto bovenaan). Deze kathedraal heeft ook nog een mooie toren ernaast staan. Nadat we deze kathedraal van binnen hadden we bezocht besloten we wat te gaan eten in een gezellig winkelstraatje.

We kwamen uit bij het chocolate house, nadat we hier wat hadden gegeten op het terras besloten we binnen te gaan kijken, hier zou een kamer zijn waar alles van chocola zou zijn gemaakt.

Nadat we binnen kwamen was er inderdaad een kamer van chocola, echt alles was van chocola gemaakt. Een stoel, een tafel, een open haard en zelfs het serviesgoed was van chocola gemaakt, echt indrukwekkend.

Nadat we dit gezien hadden besloten we verder door de stad te lopen, zonder gids dus we konden onze dag naar eigen wens invullen.

In die tijd hebben we o.a. door Old Town gelopen en hebben we nog een aantal kathedralen van buitenaf gezien.

Helaas hebben we niet alles van binnen kunnen zien zoals bijvoorbeeld de St. Anna kerk, de TV toren en de toren van Gediminas. Deze hebben we wel van een afstandje kunnen aanschouwen.

 

De Kruisberg

Op dag 2 van onze rondreis Litouwen vervolgden we onze weg naar Letland, onderweg kwamen we op een plek wat precies het geografisch middelpunt van Europa is. Je zou eerder verwachten dat dat punt een stuk zuidelijker in Europa ligt maar niets is minder waar.

Op een gegeven moment kwamen we bij de Kruisberg uit.  Deze berg, die ook wel bekend staat als de heuvel der kruisen ligt vlakbij de stad Siauliai in het noorden van Litouwen vlakbij de grens met Letland.

De Kruisberg is een internationaal bedevaartoord die honderdduizenden kruizen herbergt. Deze berg is o.a. door de Paus in 1993 bezocht.

Nadat we de bus hadden geparkeerd moesten we nog een paar honderd meter lopen naar de Kruisberg. Bij de parkeerplaats was een winkeltje waar je tegen een kleine vergoeding een kruis kunt kopen en deze op de berg kunt plaatsen.

Eenmaal bij de berg aangekomen te zijn zagen we echt bergen met kruizen liggen, van kruizen met een afmeting van nog geen 10 cm tot kruizen van meer dan 2 meter groot, echt indrukwekkend.

Ook zagen we veel teksten op de kruizen geschreven van mensen die hun dierbare(n) hadden verloren, ook Nederlandse tekst. Nadat we hier ongeveer een half uur hadden rondgekeken was het tijd om weer terug te gaan naar de bus om onze rondreis naar Letland voort te zetten.

De Kruisberg
De Kruisberg

 

Conclusie van de rondreis Litouwen

In de 2 dagen die we in Litouwen hebben doorgebracht hebben we veel gezien van het land, vooral de Kruisberg vond ik indrukwekkend. Het hotel was goed te noemen en de mensen waren er vriendelijk, ook is de stad erg schoon dus geen rommel op straat.

De prijzen in Litouwen liggen er een stuk lager dan in Nederland, zo betaal je voor een halve liter bier 8 Litas, dit is ruim 2 Euro. Vanaf 1 januari 2015 gaat men in Litouwen over op Euro’s.

Wel zie je, en dan vooral buiten het centrum van Vilnius nog veel oude communistische gebouwen met veel betonrot en afgebrokkeld pleisterwerk. Al met al vond ik de rondreis Litouwen geslaagd.

De rondreis Litouwen was onderdeel van onze rondreis met de naam ‘Parels aan de Oostzee‘ die door Pelikaan reizen werd georganiseerd.

 

Vragen en opmerkingen

Wil je zelf een rondreis door de Baltische Staten maken of alleen een rondreis Litouwen en heb je nog een vraag en/of opmerking na het lezen van het blog rondreis Litouwen laat dan onderaan dit blog een reactie achter, deze zal dan zo snel mogelijk door mij worden beantwoord.

 

Reacties

Laat een reactie achter